Dorsz książęcy w sosie chrzanowym
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 4 porcje filetów dorsza (po około 150g)
  • 2 śmietany słodkie 30%
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 średnie cebule
  • 2 żółtka
  • sok z 2 cytryn
  • 2 listki laurowe
  • 1-2 korzenie świeżego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 1-2 gałązki bazylii lub innych świeżych ziół
  • sól, pieprz

Przepis:

Chrzan obrać. Połowę zetrzeć na drobnej tarce, resztę na tarce o dużych otworach. Oba skropić sokiem z cytryny Obrać i posiekać cebulę. Rozgrzać tłuszcz, zeszklić drobno starty chrzan i cebulę. Podlać śmietaną zostawiając 4 łyżki do rozmieszania z żółtkiem. Dusić cebulę, chrzan i śmietanę bez żółtek około 10 minut. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę zmieszaną z żółtkami i już nie gotować (żółtka się zważą!). Trzymać w cieple.

Wino zagotować ze szklanką wody, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i listkiem laurowym. Włożyć kawałki ryby.

Gotować na małym ogniu ok. 6 min. Rybę wyjąć z wywaru, rozłożyć na talerzach, polać sosem, posypać tartym na grubej tarce chrzanem i posypać posiekaną bazylią lub innymi ziołami.

Można podawać potrawę z ugotowanym na sypko ryżem.


Faleza – Dom Wczasowy
ul. Turystyczna 4, 84-360 Łeba
tel. 059 8662270, 059 8661239
kom. 605957833
www.faleza.wlebie.pl
 
<< Dorsz w śmietanieFilet z dorsza z kapustą włoską >>
 
www.leba.turystyka.pl