Dorsz w galarecie
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 30 dag filetów
  • wywar z warzyw
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • białko
  • 1-2 dag żelatyny
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • sok z cytryny do smaku

Przepis:

Filety umyć, pokrajać na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i pozostawić w chłodziarce na 30 min.

Następnie włożyć do wywaru, gotować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Ryby wyjąć, wywar przecedzić, wystudzić, dodać koncentrat pomidorowy i białka, zakwasić. Podgrzać ciągle mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną, chwilę pogotować, przecedzić przez lnianą ściereczkę, doprawić do smaku.

Na spód filiżanek nalać galarety, pozostawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu położyć kawałki pomidora, natkę pietruszki, kawałki ryby, jajka i groszek. Dopełnić filiżanki tężejącą galaretą i ponownie zastudzić.

Przygotowaną rybę wyjąć z foremek zanurzając je na kilka sekund w gorącej wodzie, ułożyć na półmisku i udekorować.


Pensjonat Angela
Plac Dworcowy 2a, 84-360 Łeba
tel. 059 8662647, fax 059 8662216
kom. 602453640
www.angela.wlebie.pl
 
<< Pulpety z dorszaDorsz w śmietanie >>
 
www.leba.turystyka.pl