Dorsz w papilotach
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • Słuszna porcja dorsza (filet)
  • 4dkg masła
  • 4 zgrabne jabłka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • majeranek, tymianek inne zioła według uznania
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis:

Rybę doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Obtoczyć w mące i położyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć do zarumienienia. Na innej patelni obsmażyć jabłka na maśle z dodatkiem ziół, odrobiną cukru i soli(do smaku).

Usmażone jabłka wraz z rybą, karczochem i gałązką rozmarynu zawinąć w folię a’la cukierek.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni C przez około 15 min.


Pałac w Poraju
Poraj 5
84-352 Wicko
tel. 598611771
fax 598611771
kom. 505683353
www.poraj.leba.biz
 
<< Filet z dorsza zapiekany z parmezanem i małżamiRyba łebska >>
 
www.leba.turystyka.pl