Dorsz w szuwarach łebskich
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • Duży dorsz (5kg)
  • 2 kg wątróbki z łososia
  • 1 czerstwa bułka
  • natka pietruszki
  • sok z 3 cytryn
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3 marchewki
  • 1/2szklanki wina białego
  • 3 jajka
  • 1 seler
  • 2 korzenie pietruszki

Przepis:

Umytą i oczyszczoną rybę osuszyć, usunąć kręgosłup i ości, skropić cytryną. Przyprawić solą i pieprzem.

Wątróbkę zmielić, dodać namoczoną bułkę, jajka, sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, wino. Wymieszać dobrze farsz i nafaszerować nim rybę. Zawinąć w folię i gotować w wywarze z warzyw na małym ogniu.

Gotową rybę ozdobić i zalać wywarem zmieszanym z żelatyną.


Dom Wczasowy Pod Zegarem
ul. Kościuszki 92
84-360 Łeba
tel. 598662449
fax 598662449
www.podzegarem.leba.biz
 
<< Ryba łebskaGalaretka rybna >>
 
www.leba.turystyka.pl