Dorsz wigilijny w winie
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 1 but białego wina wytrawnego
  • 0, 4 kg dorsza
  • 0, 5 kg pomidorów
  • 4 jabłka
  • 5-6 moreli suszonych
  • 50 gram rodzynek
  • olej
  • przyprawa gotowa do ryb

Przepis:

Przyprawioną rybę smażymy na oleju. Usmażoną układamy w głębszej foremce, obkładamy poćwiartowanymi pomidorami i jabłkami (obranymi ze skórki). Posypujemy danie suszonymi morelami i rodzynkami (wcześniej namoczonymi w letniej wodzie), dolewamy trochę wina i wstawiamy do rozgrzanego (170-200)piekarnika na około 15 min. (do czasu zapieczenia się składników).

Kiedy potrawa się już zespoli dolewamy wino i wkładamy potrawę jeszcze na 5 min. do ciepłego piekarnika. Kiedy dolane wino osiągnie temperaturę potrawy danie można podawać.


ZW Mazowsze Sp. z o.o.
ul. Nadmorska 15/17
84-360 Łeba
tel. 598661870
fax 598661866
www.zdrowotel.leba.biz
 
<< Węgorz w koperkuFilet z dorsza w ziarnach sezamu podany z mieszanką królewską >>
 
www.leba.turystyka.pl