Duszonka z dorsza
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza
  • 20 dag słoniny
  • 3 cebule
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis:

Słoninę pokroić w cienkie paski. Filety umyć, osuszyć, lekko posolić. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.

Na dnie naczynia do zapiekanek ułożyć plastry słoniny. Na niej kłaść na przemian rybę i cebulę. Każdą warstę ryby posypać solą, pieprzem, skropić olejem. Włożyć kilka ziaren ziela angielskiego.

Piec 15 min w 180°, zalać przecierem, podpiec. Posypać natką. Podawać na zimno lub na gorąco.


Gimnazjum
ul. Nadmorska 21
84-360 Łeba
tel. 598662991
fax 598662991
www.gimnazjum.leba.biz
 
<< Ryba w śmietanieFilet z dorsza po warmińsku >>
 
www.leba.turystyka.pl