Princier de Leba
KSIĘSTWO ŁEBA
PRZEWODNIK
INFORMATOR
GALERIE FOTOGRAFII
SZUKAJ
Festiwal pomuchla galeria
Festiwal Pomuchla
festiwal kulinarny Łeba
 
     Impreza organizowana cyklicznie w miesiącu grudniu. Uczestniczą w niej podmioty świadczące usługi gastronomiczne na terenie miasta Łeby i okolic. Na swoich stoiskach prezentują różnego rodzaju wyroby z ryb. Przyrządzone na tysiące sposobów ryby podlegają degustacji przez jury któremu przewodniczą znane osoby z branży gastronomicznej np. Pan Maciej Kuroń, Pan Robert Makłowicz. Po degustacji oraz po wyrażeniu swojej opinii reszta produktów jest rozdawana wśród publiczności lub sprzedawana, a uzyskane środki przekazywane są na różnego rodzaju akcje charytatywne.
leba
Przepisy kulinarna
     Tradycja odpustu św. Mikołaja, patrona ludzi morza, nawiązuje do lokalnego kultu tej ryby sięgającego okresu średniowiecza. Wydarzenie to jest doskonałym miejscem do prezentacji lokalnej i regionalnej kuchni, a także możliwością bezpłatnej prezentacji lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Festiwal Pomuchla to przede wszystkim duży konkurs kulinarny podczas, którego prezentowane są potrawy z dorsza przygotowane w dwóch kategoriach: kuchnia domowa i kuchnia restauracyjna. Komisja jurorska nagrodzi autorów najsmaczniejszych potraw nagrodą.
     Ryba to powszedni chleb oraz odświętny symbol dawnych i dzisiejszych mieszkańców Łeby . Od zarania osady ryby , w szczególności zaś dorsze , były podstawą jej egzystencji . To dlatego w średniowiecznej Łebie żywy był kult srebnego dorsza , po kaszubsku zwanego pomuchlem , jako symbolu szczodrości morza . W nawiązaniu do tej tradycji odbywa się od 1999 roku Festiwal Pomuchla - konkurs kulinarny na potrawy z dorsza oraz z innych lokalnie odłowionych ryb . Festiwal odbywa się w niedzielę poprzedzającą odpust św. Mikołaja - patrona ludzi morza . Łebska kuchnia rybna jest wyśmienita - mówi Maciej Kuroń , główny juror festiwalu - na całym Wybrzeżu nie ma takiej drugiej . Zbierajcie przepisy na pomuchlowe dania i strzeżcie ich jak źrenicy oka ! W myśl powyższej maksymy corocznie mieszkańcy Łeby wystawiają swoje przepyszne wyroby z ryb przyrządzane według starodawnych receptur na tysiące sposobów .
 
ŁebaGaleria fotografii 2002

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Rok 2002 - początki festiwalu. Jego uczestnicy oraz goście uwiecznieni na fotografiach

ŁebaGaleria fotografii 2004

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Rok 2004 - początki festiwalu. Jego uczestnicy uwiecznieni na fotografiach

ŁebaGaleria fotografii 2005

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Rok 2005 - początki festiwalu. Jego uczestnicy uwiecznieni na fotografiach

ŁebaGaleria fotografii 2011

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Rok 2011 - kolejna edycja festiwalu w Łebie. Jego uczestnicy uwiecznieni na zdjęciach :: Łeba

ŁebaGaleria fotografii 2013

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Rok 2013 - kolejna edycja festiwalu w Łebie. Jego uczestnicy uwiecznieni na zdjęciach :: Łeba