Filet z dorsza po warmińsku
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 75 dag filetów
  • sok z cytryny
  • 50 dag włoszczyzny z kapustą
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietany
  • cebula
  • 3 łyzki utartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przepis:

Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i dusić w rondlu na tłuszczu z dodatkiem wody (1szkl.), gdy są miękkie, ale nie rozpadające się, dodać obtoczone w mące i usmażone filety. Łyżkę mąki rozrobić ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić do smaku. Powierzchnię potrawy posypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać z ryżem.


Gimnazjum
ul. Nadmorska 21
84-360 Łeba
tel. 598662991
fax 598662991
www.gimnazjum.leba.biz
 
<< Duszonka z dorszaŚwieżo złowiona flądra duszona jak dawniej na kapuście kiszonej >>
 
www.leba.turystyka.pl