Filet z dorsza w ziarnach sezamu podany z mieszanką królewską
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 0,6 kg filetów dorsza
  • 0,6 kg mieszanki królewskiej Bonduelle
  • 2 jajka
  • 0,2 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 50 g ziarna sezamu białego
  • 50 g ziarna sezamu czarnego
  • 100 g masła słonego
  • 1l oleju
  • świeża kolendra, świeży tymianek, białe wytrawne wino
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przepis:

Filety z dorsza podzielić na porcje i marynować w winie, soku z cytryny i oleju około 5-6 godz. – odstawiamy do lodówki.

Robimy ciasto naleśnikowe z mąki, jaj i mleka, do ciasta dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę musztardy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki. Rybę wyjmujemy z marynaty, osuszamy i po zanużeniu w cieście smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Mieszankę królewską składającą się z kalafiora, brokułów i marchewki solimy i gotujemy tak, aby warzywa były jaszcze lekko twardawe. Roztopić masło i połączyć z warzywami.

Usmażoną rybę ułożyć na foremce lub w podgrzewaczu, obok ułożyć warzywa-lekko zapiec w piekarniku (5-10 min).

Podawać najlepiej z kolorowym ryżem lub z młodymi ziemniaczkami.


ZW Mazowsze Sp. z o.o.
ul. Nadmorska 15/17
84-360 Łeba
tel. 598661870
fax 598661866
www.zdrowotel.leba.biz
 
<< Dorsz wigilijny w winieFilet z dorsza przekładany szpinakiem >>
 
www.leba.turystyka.pl