Filet z dorsza z kapustą włoską
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • 1kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przepis:

Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąb pociąć na wąskie paski, wypłukać i zostawić do osączenia. W rondelku stopić 1/3 masła, udusić w nim kapustę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dodać trochę wody i dusić 10 min.

Śmietanę roztrzepać z żółtkami, przyprawić solą i pieprzem, wlać do kapusty.Później przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Filet z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. Na patelni stopić 1/3 masła, obsmażyć w nim krótko ryby z obu stron i poukładać na kapuście, posolić. Tartą bułkę wymieszać z resztą masła, ułożyć na rybie. Formę z rybą wstawić do piekarnika na 25 min w temp. 180-200°.


Urząd Gminy Wicko
Wicko 60
84-352 Wicko
tel. 598611182
fax 598611101
www.wicko.leba.biz
 
<< Dorsz książęcy w sosie chrzanowymRyba w śmietanie >>
 
www.leba.turystyka.pl