Filet z dorsza zapiekany z parmezanem i małżami
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 0,18kg filetów z dorsza
  • 0,015kg małży gotowanych
  • 0,15kg kapusty pekińskiej
  • por
  • 0,05kg marchewki gotowanej
  • 0,10kg pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,05l śmietany
  • 0,01kg parmezanu
  • 0,1l oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • świeże zioła do dekoracji

Przepis:

Filety z dorsza dzielimy na 2 kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Następnie smażymy na oliwie. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy: małże, czosnek, pomidory, por, kapustę pekińską, marchew i świeżą bazylię (wszystko razem). Na koniec wlewamy śmietanę, dusimy 3-4 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem.

2 kawałki dorsza wkładamy w głęboki talerz, posypujemy parmezanem i zapiekamy pod salamandrem. Dekorujemy świeżymi ziołami.


Hotel Neptun
ul. Sosnowa 1
84-360 Łeba
tel. 598661432
fax 598662357
www.neptun.leba.biz
 
<< Filet z dorsza przekładany szpinakiemDorsz w papilotach >>
 
www.leba.turystyka.pl