Pulpety z dorsza w chrzanowo-koperkowym sosie
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 1kg fileta z dorsza
  • 2 marchwie
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz, majeranek, magi do smaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawa”ziarenka smaku”
  • 3l wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 1 duża śmietana
  • 2 kostki rosołowe

Przepis:

Filet zmielić, marchew drobno zetrzeć. Cebulę posiekać, podsmażyć, natkę posiekać i dodać jajka, sól, pieprz, majeranek, bułkę tartą. Wszystko wymieszać,uformować pulpety(kulki).

Wywar:
Wodę zagotować, dodać 3 łyżki ziarenek smaku. Pulpety wrzucać do wrzątku, gotować15-20 minut aż wypłyną do góry.

Sos:
Z oleju i mąki zrobić zasmażkę. Zalać gorącym wywarem, mieszając dodać śmietanę. Po zagotowaniu i uzyskaniu gęstości dodajemy chrzan i koperek. Wyjmujemy pulpety, zalewamy sosem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.


Tawerna Rybacka Viking
ul. Powstańców Warszawy 4
84-360 Łeba
tel. 598661749
www.viking.leba.biz
 
<< Świeżo złowiona flądra duszona jak dawniej na kapuście kiszonejDorsz w skorupce ziołowo-orzechowej >>
 
www.leba.turystyka.pl