Ryba w śmietanie
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 6-7 filetów z dorsza lub pstrąga bez ości
  • 1 łyżka wegety
  • 3 średnie cebule
  • 2 śmietany 30% (lekko kwaśne)
  • 3/4 kostki masła
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • mąka
  • olej
  • pieprz

Przepis:

Filet pokroić w mniejsze kawałki i posypać wegetą. Po upływie 15-20 min obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na lekko rumiany kolor.

W przygotowanym rondlu roztopić masło. Na roztpionym maśle układamy warstwę usmażonej ryby, delikatnie posypując pieprzem do smaku i warstwę pokrojonej w kostkę cebuli skrapiając sokiem z cytryny i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Po ułożeniu warstw, na sam koniec polewamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy rondel i dusimy przez ok. 20-25 min.


Urząd Gminy Wicko
Wicko 60
84-352 Wicko
tel. 598611182
fax 598611101
www.wicko.leba.biz
 
<< Filet z dorsza z kapustą włoskąDuszonka z dorsza >>
 
www.leba.turystyka.pl