Świeżo złowiona flądra duszona jak dawniej na kapuście kiszonej
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Składniki:

  • 1szt flądry(tuszka)
  • 100g kapusty kiszonej
  • 20g marchwi
  • 20g selera
  • 20g pietruszki(korzeń)
  • natka pietruszki
  • 100ml śmietany 34%
  • 2szt ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1szt limonki lub cytryny

Przepis:

Świeżo złowioną rybę, kupioną najlepiej prosto z kutra od rybaków, należy dobrze oczyścić, umyć i wyfiletować nacinając wzdłuż kręgosłupa. Następnie filety doprawić solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na chwilę.

W międzyczasie przygotowujemy kapustę: obrane warzywa kroimy w julien (cienkie paski) i smażymy na rozgrzanej oliwie. Potem dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, (kapusta powinna być dobrze przekwaszona i lekko przepłukana).Wszystkie składniki podsmażamy i zalewamy śmietaną. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i jeżeli jest potrzeba – solimy. Pozostawiamy na wolnym ogniu. Następnie smażymy filety z flądry na rozgrzanej oliwie i po usmażeniu układamy je w garnku na duszącej się kapuście kiszonej. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz, dekorujemy świeżymi ziołami i cząstką limonki.


Hotel Łeba ***
ul. Nadmorska 9b
84-360 Łeba
tel. 598664500
fax 598664545
www.hotelleba.leba.biz
 
<< Filet z dorsza po warmińskuPulpety z dorsza w chrzanowo-koperkowym sosie >>
 
www.leba.turystyka.pl