Princier de Leba
KSIĘSTWO ŁEBA
PRZEWODNIK
INFORMATOR
GALERIE FOTOGRAFII
SZUKAJ
Festiwal Pomuchla
VIII Festiwal Pomuchla (2006-12-10)
Festiwal Pomuchla Łeba
 

Dorsz na tysiąc sposobów – smakosze ucztowali

Festyn rodzinno-kulinarny w Łebie, znany jako Festiwal Pomuchla, i tym razem, już po raz ósmy, cieszył się tłumną akceptacją. Po przejściu jury konkursowego, które oceniało popisy gastronomików łebskich, w krótkim czasie na półmiskach zostawało tylko przybranie.

Jury, któremu przewodniczył słynny i nagradzany w świecie warszawski kucharz Robert Sowa, uznało, że najlepsze i najefektowniejsze dania rybne w tym roku zaserwowały: w kategorii hotele i restauracje – Hotel Neptun i Tawerna Viking, a w kategorii szkoły i stowarzyszenia – Stowarzyszenie Forum Turystyczno–Gospodarcze. Neptun zaproponował: fantazyjne terriny z dorsza, dorsza faszerowanego wątróbką, tatara z dorsza z pomarańczami, zupę z kopru włoskiego i małże św. Jakuba, flan z fladry oraz dorsza w maślanopaprykowej panierce z ziemniakami z pomidorową salsą, a Viking: dorsza faszerowanego na globusie ziemskim, koreczki z krewetek i sałatkę z ryby maślanej. Forum Turystyczno-Gospodarcze zachwyciło śledziem o 5 smakach, dorszem marynowanym, książęcym łososiem, dorszem po grecku i wątróbkami z dorsza po kaukasku.

Pan Robert przyznał mi się, że smakowały mu najbardziej racuchy w wydaniu Technikum Technologii Żywienia – mówi Hanna Wolska, szefowa Lokalnej Organizacji Turystycznej Łeba, organizator festiwalu razem z Biblioteką Miejską, parafią Wniebowzięcia NMP oraz Szkołą Podstawową w Łebie. – Ja zachwyciłam się rafaello z dorsza Tawerny Bakista.

Atrakcji było co niemiara. Pierwszą: ozdobne stoły z wykwintnymi daniami rybnymi, drugą: Sowa, znany z mediów sympatyczny kucharz, trzecią: loteria fantowa, czwartą: koncerty, piątą: bogate kiermasze ze świątecznymi cudeńkami, szóstą: wystawy artystów, a siódmą, że z tej bogatej oferty można było korzystać gratis bądź za drobne pieniądze.

Sowa wyznał miłość dorszowi

VIII Festiwal Pomuchla, czyli sławny już festyn rodzinno-kulinarny w Łebie zgromadził w weekend tłumy ludzi z całego Pomorza. Potrawy z dorsza oceniał m.in. Robert Sowa, znany kucharz reprezentacji polskich piłkarzy i osobowość medialna.

W hali sportowo-widowiskowej Szkoły Podstawowej w Łebie ustawiono liczne stoiska gastronomiczne i kiermaszowe. Kuchnie miejscowych restauracji, tawern i szkół prześcigały się w efektownych prezentacjach stołów i potraw, nie tylko z dorsza (po kaszubsku – pomuchla). Jury pod kierunkiem słynnego Roberta Sowy uznało, że najsmaczniejsze dania rybne w tym roku zaserwowały: w kategorii hotele i restauracje – hotel Neptun, a w kategorii szkoły i stowarzyszenia – Łebskie Forum Turystyczno-Gospodarcze. -Fantastyczny był dorsz opiekany z kuchni ośrodka Wodnik – zachwycał się Michał Smoliński, wokalista i muzyk. – Delikatny sosik czosnkowy przydawał mu nieziemskiego smaku. – Kocham ryby i Łebę – podsumował Robert Sowa.

Dużym powodzeniem cieszyła się loteria fantowa. Prowadzili ją wolontariusze Caritasu. Wśród pełnych 80 losów szczęśliwcy trafiali na bardzo wartościowe fanty. Był rower górski, który wygrał Witold Michałowicz z Łeby i telewizor, który trafił się kilkuletniej Oli Lejk. – Teraz będę oglądała bajki, nawet jak będą mecze w telewizji – powiedziała z satysfakcją.

Centralnie stanęła wielka scena, na której popisywały się miejscowe zespoły dziecięce i młodzieżowe. Gwiazdą popołudnia był męski zespół wokalno-instrumentalny Perły i Łotry z Tychów.

WYNIKI

Drugie miejsca: w kat. hotele i restauracje nie przyznano, a w kat. szkoły i stowarzyszenia – Technikum Technologii Żywienia i Hotelarstwa i Gimnazjum im. Jana Pawła II w Łebie.

Trzecie miejsce: w kat. hoteli przyznano Tawernie Bakista, zaś w kat. stowarzyszeń – Kołu Gospodyń Wiejskich z Chocielewka.

Wyróżnienia przyznano: łebskiej parafii Wniebowzięcia NMP, Zespołowi Caritas parafii św. Jakuba w Lęborku i łebskiemu Hotelowi Wodnik.

Iwona Ptasińska
i.ptasińska@prasa.gda.pl

 
Parafia PW NMP
Powstańców Warszawy 28
84-360 Łeba
tel. 598661464
fax 598661464
www.omi.leba.biz
 
<< VII Festiwal PomuchlaIX Festiwal Pomuchla >>
 
ŁebaHistoria miasta Łeby

Położone przy ujściu rzeki Łeby miasteczko z XIII - wiecznym rodowodem od samego początku nie miało dobrych perspektyw

ŁebaŁebski Festiwal Pomuchla

Impreza organizowana cyklicznie w miesiącu grudniu. Uczestniczą w niej podmioty świadczące usługi gastronomiczne na terenie miasta Łeby i

ŁebaSrebrny pomuchel

Od XII w. kościół pod wezwaniem św. Mikołaja związany był z kultem srebrnego dorsza – po kaszubsku pomuchla. Srebrna figura ryby ...

ŁebaMaciej Kuroń o pomuchlu

Brnąc nocną porą w śnieżycy i zadymce miałem tzw. mieszane uczucia. Festiwal Pomuchla, Festiwal Pomuchla… powtarzałem w myśli nazwę imprezy

ŁebaPrzepisy kulinarne

Zbiór przepisów kulinarnych potraw prezentowanych podczas Festiwali Pomuchla. Przepisy zawierają receptury oraz sposoby

ŁebaHistoria Festiwali Pomuchla

Lista odnośników do poszczególnych lat organizowanych festiwali. Listy uczestników i jurorów oraz różne informacje w poszczególnych

ŁebaLista uczestników festiwali

Zbiór uczestników którzy prezentowali swoje potrawy na poszczególnych festiwalach i podlegali ocenie przez różnych sędziów w poszczególnych

ŁebaLista organizatorów festiwali

Zbiór organizatorów którzy tworzyli poszczególne festiwale i dbali o ich przeprowadzenie w poszczególnych latach

ŁebaGaleria fotografii Festiwalu Pomuchla

Zbiór zdjęć Festiwalu Pomuchla. Początki festiwalu oraz wiele relacji z wielu lat. Jego uczestnicy uwiecznieni na fotografiach